Fotball i Norge

Det høyeste nivået i norsk fotball er Tippeligaen eller Eliteserien. Navnet Tippeligaen kommer fra ligaens hovedsponsor - Norsk Tipping. I Tippeligaen spiller 16 lag og vinneren blir en forkjemper for Norge.

Det andre nivået i norsk fotball kalles Adeccoliga (oppkalt etter sin hovedsponsor Adecco) eller første divisjon. Vinneren av den, sammen med den nest plassert på tabellen klatre opp i Eliteserien. Den tredje laget på tabellen spiller et sluttspill med den 14. i Tippeligaen å bestemme det siste laget som skal spille på det høyeste nivået i norsk fotball.

Det tredje nivået i norsk fotball er kalt 2. Divisjon. For å spare kostnader for de mindre lagene er denne divisjonen delt inn i fire geografiske sone. Vinneren av hver gruppe kvalifiserer direkte for Adeccoligaen. De verste tre lag rykker ned til tredje divisjon. Et merkelig faktum om andre divisjon er at dette er det høyeste nivået som reserve team kan spille. Selv om de vinner gruppen, lagene kunne ikke klatre opp i Adeccoligaen.

Det fjerde nivået i Norge er tredje divisjon er igjen delt geografisk på 12 regioner og vinneren fra hver region går for opprykk til 2. divisjon.

Den mest suksessrike fotballklubb i Norge er Rosenborg. Teamet fra Trondheim har 22 titler, fem sølvmedaljer og tre ganger endte på tredjeplass i ligaen. Den nest mest suksessfulle laget i Norge er Fredrikstad, som har til sammen ni gullmedaljer. 8 ganger Fredrikstad var andre og de tok en gang bronse.

Viking fra Stavanger har vunnet åtte ganger tittelen i Norge. Teamet var en gang andre og har åtte bronsemedaljer. Lillestrøm og Vålerenga har 5 titler, Brann og Larvik er med 3 og Molde, Lyn og Start har to titler.

Skeid, Stabæk, Moss, Fram Larvik og Freidig har et mesterskap.

Mest spilte kamper i Tippeligaen har Roar Strand med 437 kamper. Med flest mål i Tippeligaen er Sigurd Rushveld med 172 mål i 296 kamper.

 

 

bet365
Du er på: Forsiden | Sport i Norge | Fotball i Norge
noe
noe
noe
noe
noe